כ-700 גרם קנביס נמצאו ברכבו של הצעיר. השופטת שוכנעה שיש להעדיף ענישה שיקומית של שירות לתועלת הציבור, והבהירה כי המהלך יתרום גם לצעיר עצמו, התומך באמו החולה, וגם לחברה בכללותה.
סגנית נשיאת בית משפט השלום ברחובות, השופטת אפרת פינק, גזרה לאחרונה את דינו של צעיר כבן 19 שהודה והורשע בעבירה של החזקת סמים שלא לצריכה עצמית. בניגוד לעמדת המדינה, השופטת החליטה להימנע ממאסר, ואף לא בדרך של עבודות שירות, והחליטה להסתפק במאסר על תנאי ושירות לתועלת הציבור.
לפי כתב האישום שבו הודה הנאשם, הוא החזיק ברכבו מאחורי מושב הנהג, קנביס במשקל כולל של כ-699 גרם נטו. הסדר הטיעון נותר "פתוח" לעניין העונש, והצעיר נשלח לבדיקת שירות המבחן.
המדינה, שיוצגה על ידי עו"ד עדי סעדיה, ביקשה להטיל על הנאשם 6 חודשי מאסר (בנוסף למאסר על תנאי ועונשים נוספים כגון קנס ופסילת רישיון), וזאת בין היתר בהתחשב בכך שמדובר בכמות בלתי מבוטלת של סם שעלולה היתה להיות מופצת לציבור.
מנגד, את הנאשם ייצג עו"ד אושרי בן ישי, שביקש להסתפק בעונש של שירות לתועלת הציבור, להימנע ממאסר בשל החשש שהנאשם יפוטר מעובדתו ובכך פרנסתו תיפגע קשות.
טען כי מתחם העונש שהציגה המדינה מחמיר יתר על המידה ואינו מתאים לנסיבות. בין היתר, נטען כי יש לקחת בחשבון שמה שהניע את הנאשם הוא מצבו הכלכלי הרעוע, שגרם לכך שהוא הסכים להצעה להעביר סמים ממקום למקום תמורת כסף.
עוד הוא טען כי נסיבות חייו של הנאשם אינן פשוטות, שכן הוא תומך באמו החולה בסרטן, מה גם שהוא שיתף פעולה באופן מלא עם ההליך הטיפולי, לקח אחריות על מעשיו ואף נקי מסמים.
שירות המבחן תמך גם הוא בענישה שיקומית, תוך התחשבות בכך שמדובר בצעיר שביצע את העבירה על רקע של השפעה חברתית ומצוקה כלכלית, וכיום אינו קשור למעגלים אלה ומתמיד בטיפול ומבקש לשמור על אורח חיים נורמטיבי.
טיפוח חיים יצרניים
"שקלתי תחילה אם יש מקום להטיל על הנאשם עונש של מאסר בדרך של עבודות שירות", כתבה השופטת פינק, אולם לאחר שניתחה את מדיניות הענישה – תוך השוואה למקרים דומים – וכן את סוג הסם, הכמות ונסיבות העניין, השופטת החליטה להסתפק בעונש קל יותר.
השופטת שוכנעה שיש להטיל על הנאשם "עונש שהוא בתחתית מתחם העונש". לעניין זה השופטת התשחבה בגילו של הנאשם, הודאתו המיידית, וכן העובדה שהוא עובד במקום עבודה מסודר, התרחק מחברה שולית ומתמקד בהליכי שיקום תוך שיתוף פעולה מלא.
על כך השופטת הוסיפה כי נסיבות חייו הלא פשוטות, האחריות שהוא מפגין בתמיכתו באמו החולה. כמו כן, השופטת הדגישה כי שיקומו של הנאשם תורם לא רק לכלכלת משפחתו אלא גם לאינטרס של כלל הציבור, שבמניעת עבריינות עתידית וטיפוח חיים יצרניים ותרומה לחברה.
בסיכומו של דבר, השופטת גזרה על הנאשם 350 שעות שירות לתועלת הציבור, קנס בסך 2,000 שקל, פסילת רישיון נהיגה על תנאי לשלושה חודשים, וכן ששה חודשי מאסר על תנאי.
לקריאת גזר הדין המלא ת"פ 59983-05-17
- ב"כ המאשימה: עו"ד עדי סעדיה
- ב"כ הנאשם: עו"ד אושרי בן ישי
Leave a Comment